Home Πολιτισμός Ανοίγουν τα σχολεία – Τεράστια τα κενά
Πολιτισμός - 10 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανοίγουν τα σχολεία – Τεράστια τα κενά

 Ανοίγουν τα σχολεία – Τεράστια τα κενά

-Παρά τις μετακινήσεις σχεδόν οι μισές ώρες κενές για το Γυμνάσιο Λιδωρικίου. –Με 380 ώρες κενές το Μουσικό και με ελλείψεις σε ειδικότητες το ΕΠΑΛ.

-Έως την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις, οι μετακινήσεις και θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πραγματικά κενά, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας κ. Εύη Λαμπίδη. 

 

 

 

 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει φέτος τα σχολεία, αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κόστος, καθώς η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εξ αιτίας αυτής της επιλογής.

 

Μια παρακινδυνευμένη απόφαση

 

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνάρτηση με τη βούληση των γονιών που επιθυμούν τη λειτουργία των σχολείων, με πολλούς από αυτούς να υποτιμούν τη λοίμωξη και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει, την οποία εξισώνουν με απλό κοινό κρυολόγημα. Το υπουργείο  Παιδείας ανοίγει τα σχολεία, κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από μαθητές και δασκάλους και καθηγητές, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που δε θα ακολουθήσουν. Φέτος εκτιμάται, αν και ακριβές ποσοστό και νούμερα θα έχουμε σε λίγες μέρες, ότι θα καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης ή θα κάνει χρήση του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού πολύ μεγάλος αριθμός, ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά!

 

Πως ανοίγουν τα σχολεία

 

Δεν έχει αξία όμως η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, αν δε συνδυάζεται και από την άρτια λειτουργία τους. Έχουμε ήδη δει τις προηγούμενες μέρες το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Γυμνάσιο Λιδωρικίου, ενώ αντίστοιχο τεράστιο θέμα αντιμετωπίζουν αντιστοίχως το Μουσικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα το Λιδωρίκι έχει μόνο θεολόγο και διευθύντρια, η οποία είναι καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας. Όλες οι άλλες ώρες είναι κενές! Με τις μετακινήσεις, από σχολείο σε σχολείο, βρήκαν τον τρόπο να καλύψουν τις 62 ώρες αν και παραμένουν κενές οι 38! Οι ώρες αυτές δεν πρόκειται να καλυφθούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου που θα γίνουν οι τοποθετήσεις της Β φάσης αναπληρωτών. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν έχει παρέμβει ακόμη, κυρίως επειδή το σχολείο δεν μεταβλήθηκε σε «δυσπρόσιτο 10», σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις.

Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα άκρως υποστελεχωμένο σχολείο, καθώς από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε δεν απέκτησε μόνιμο προσωπικό, στις μουσικές ειδικότητες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η ώρα του υποχρεωτικού πιάνου να μοιράζεται σε τρία ή και περισσότερα παιδιά, ο υποχρεωτικός ταμπουράς αν και ατομικό μάθημα να έχει τάξεις των έξι παιδιών και γενικότερα να μοιράζονται οι ώρες των ατομικών μαθημάτων σε πολλά παιδιά. Κάποια όργανα επιλογής είναι δυνατόν να μη διδαχθούν και καθόλου, καθώς το υπουργείο εγκρίνει θέσεις ωρομισθίων έως και τις διακοπές του Πάσχα!

Αυτό φυσικά δεν αφορά το μουσικό Σχολείο της Φωκίδας, ούτε και γίνεται κάποια διάκριση σε βάρος μας. Είναι γενικότερη πολιτική της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, ενώ ακόμη και την πιστοποίηση της αρμονίας που προβλέπεται να παίρνουν τα παιδιά που παρακολουθούν δεν τη δίνουν τα μουσικά σχολεία με ευθύνη του υπουργείου.

Φέτος βεβαίως το σχολείο ξεκινά με 380 ώρες κενές στις μουσικές ειδικότητες και κάποια μικρά κενά σε φυσική και Γαλλικά. Η κατάσταση αυτή φυσικά και κουράζει  γονείς και μαθητές του σχολείου που αναρωτιούνται τι νόημα έχει για την Πολιτεία η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων αυτών, όταν δεν τα σέβεται, δεν τα στελεχώνει και δεν τα κατοχυρώνει!

 

Το ΕΠΑΛ είναι άλλο ένα σχολείο με πολλά κενά, που είναι μια συνήθη κατάσταση, η οποία επαναλαμβάνεται σχεδόν επί εθιμικού δίκαιου. Είναι ένα σχολείο που συνήθως αντιμετωπίζει κενά σχεδόν μέχρι τα Χριστούγεννα, ακόμη και σε μαθήματα ειδικότητας. Φέτος το ΕΠΑΛ έχει ελλείψεις και κενά, τα μεγαλύτερα προβλήματα του όμως είναι πως δεν έχει μόνιμο καθηγητή πληροφορικής και δεν τους ενέκριναν τμήμα Πληροφορικής στη Β Λυκείου.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι είχε μείνει το σχολείο της Δεσφίνας χωρίς βιολόγο, ενώ τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν έκαναν ούτε βιολογία προσανατολισμού, έως μέσα Φεβρουαρίου, παρότι ένα μήνα αργότερα, μας πρόλαβε η καραντίνα και τα σχολεία σταμάτησαν.

 

Η εικόνα των Σχολείων

 

Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Δεσφίνας: Φέτος σώθηκαν τα Λύκεια, από την αλλαγή του νόμου που θέτει σε προτεραιότητα τη στελέχωση των Λυκείων και την κάλυψη των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, ενώ και η Φωκίδα εξευτελίστηκε, καθώς το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Βιολογίας στο σχολείο της Δεσφίνας. Αυτό μαζί με άλλα δυο τρία σχολεία στη χώρα, στάθηκαν αφορμή για την αλλαγή του νόμου.

Παρόλα αυτά η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Κονιδάρη Ηλέκτρα φέτος, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν κενά, αρνείται να δώσει κάθε άλλη πληροφορία. Κρατάει την ίδια στάση με πέρυσι, που κατάφερε να κρύψει τα κενά μέχρι σχεδόν το Νοέμβριο, ενώ η ίδια λέει πως έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο θεσμικά για να καλυφθούν, θεωρώντας ότι το καθήκον της περιορίζεται μόνο στις διοικητικές πράξεις και τις επιστολές. Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που θεωρούν πως από μόνη της η Διεύθυνση του σχολείου θα μπορούσε να λύσει το θέμα με αλλαγή της κατανομής των ωρών. Το ίδιο ισχύει και για τον τότε Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Αλωνάρη, που επίσης μπορούσε να το λύσει εσωτερικά.

Η διεύθυνση του σχολείου της Δεσφίνας πάντως ποτέ δεν κατανόησε το μέγεθος της δικής της ευθύνης, ούτε και ουδέποτε την ανέλαβε. Σε ιδιωτικό σχολείο πάντως ή σε κράτος δικαίου ο διευθυντής θα είχε αντικατασταθεί με συνοπτική διαδικασία!

 

Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ερατεινής: Το σχολείο έχει μικροκενά που θα καλυφθούν άμεσα. Η κ. Θεοδώρα Κουρκούνη εξηγεί ότι οι Λυκειακές τάξεις είναι καλυμμένες.

 

Λύκειο Λιδωρικίου: Την Τετάρτη θα είναι έτοιμο το Λύκειο να ξεκινήσει με 7ώρα, όπως εξηγεί η κ. Μαρία Χατζοποπούλου, τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά δεν θυμίζει σε τίποτε τον περσινό εφιάλτη. Εξηγεί μάλιστα, πως η φετινή κατάσταση οφείλεται στο νέο νόμο που ορίζει ότι πρέπει να προηγείται η στελέχωση των Λυκείων.

 

Λύκειο Ιτέας: Διπλά χαρούμενος ο κ. Γιώργος Αρτινόπουλος καθώς αφενός το σχολείο είναι καλυμμένο από τις απαραίτητες ειδικότητες, αλλά και αφετέρου αναβαθμίστηκε ενεργειακά το κτίριο. Το σχολείο απέκτησε καινούρια παράθυρα για να μην έχει διαρροή θερμότητας. Το έργο έγινε από το δήμο Δελφών και κόστισε 13.500 ευρώ, ενώ την ένταξή του φρόντισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και την εκτέλεσή του η σημερινή.

 

Λύκειο Γραβιάς: το σχολείο έχει ελλείψεις, ωστόσο η κ. Ανδρομάχη Παπαδάτου αισιοδοξεί ότι θα καλυφθούν πριν το «πρώτο κουδούνι». Εξάλλου δεν είναι υπερβολικά τα κενά και πιθανόν να είναι διαχειρίσιμα με τις εσωτερικές μετακινήσεις.

 

Λύκειο Γαλαξιδίου: Το σχολείο, όπως επισημαίνει η διευθύντρια τού κ. Μπήλια Νάνου, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τονίζει μάλιστα, πως η περσινή χρονιά ήταν κομβική.

 

Εσπερινό: Στο Εσπερινό η κ. Αγγελική Τσιόδρα είναι αντιμέτωπη με 36 κενές ώρες που παραμένουν ακάλυπτες από τις συνολικά 99 του προγράμματος!

Το σχολείο δεν έχει ούτε και καθαρίστρια, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα!

 

Μουσικό Σχολείο: Ο πρωταθλητής των κενών και για φέτος, καθώς ξεκινά με 380 κενά σε όλα τα μουσικά μαθήματα, συν 6 ώρες φυσική και 2 ώρες Γαλλικά. Η διευθύντρια του σχολείου κ. Αθηνά Μυταρά περιμένει καρτερικά όπως κάθε χρόνο, να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών στα μαθήματα γενικής παιδείας για να προχωρήσουν οι μουσικές ειδικότητες. Υπενθυμίζουμε ότι τα μουσικά σχολεία προβλέπεται να κάνουν εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης για τη μουσική, αν και το υπουργείο εξακολουθεί να έχει ανενεργό το νόμο. Φάνηκε κατά την πενταετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, ωστόσο και πάλι οπισθοχώρησαν μπροστά στο ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τα ωδεία. Έτσι η φοίτηση στα μουσικά σχολεία ισοδυναμεί με τη φοίτηση σε γενικά λύκεια και δεν προσφέρει καμιά απολύτως πιστοποίηση, ενώ είναι κάθε χρονιά τα τελευταία που στελεχώνονται.

 

Λύκειο Άμφισσας: «Μικροπράγματα» που θα καλυφθούν εύκολα χαρακτηρίζει τις ελλείψεις ο κ. Επαμεινώνδας Μακρυγιάννης.

 

ΕΠΑΛ: Το σχολείο έχει μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σε μαθήματα ειδικότητας, ωστόσο είναι καλυμμένα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Η υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Αγάπη Λιάγκα τονίζει ότι αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα που το σχολείο δεν έχει καθηγητή πληροφορικής πλήρους ωραρίου. Σοβαρό ζήτημα προέκυψε και από την απώλεια τμήματος πληροφορικής που είχε ζητηθεί για την Β Λυκείου, το οποίο αν και δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο, το σχολείο συνεχίζει να το διεκδικεί.

 

Γυμνάσιο Λιδωρικίου: Αν και οι μετακινήσεις των τελευταίων ημερών κάλυψαν 62 ώρες από τις συνολικά 100. Η κα Περσεφόνη Τζάνη βρέθηκε φέτος αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο εφιάλτη της, καθώς στο σχολείο έμειναν μόνο η ίδια και ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Οι καθηγητές που διατέθηκαν προς το παρόν δεν επαρκούν για να βγουν οι εφημερίες, να καλυφθούν οι υπεύθυνοι των τάξεων και μην ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός έχει αυξήσει τις ανάγκες.

 

Γυμνάσιο Λιδωρικίου: Το σχολείο έχει κενά τα οποία μπορούν ωστόσο να καλυφθούν σχετικά εύκολα. Η κ. Ελένη Μαχαίρα έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

 

Γυμνάσιο Γαλαξιδίου: Ανήκει στα πολύ τυχερά σχολεία όπως επισημαίνει και η διευθύντριά του κ. Εύα Γεωργούλα. Ακόμη και πέρυσι που η Δεσφίνα δεν είχε βιολόγο για τα μαθήματα Β και Γ Λυκείου, το γυμνάσιο Γαλαξιδίου ήταν πλήρες.

 

Γυμνάσιο Ευπαλίου: Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Τριψιάνος τονίζει ότι είναι πλήρεις ως προς τις βασικές ειδικότητες, ωστόσο παρουσιάζουν κάποια κενά, τα οποία είναι όμως διαχειρίσιμα.

 

Γυμνάσιο Ιτέας: Καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος το σχολείο, καθώς όπως τονίζει ο διευθυντής κ. Σπύρος Πανταζής έχει καθηγητές σε όλες τις βασικές ειδικότητες και τα κενά είναι εξαιρετικά λίγα!

 

Την Παρασκευή τα σπουδαία

 

Το πώς θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα στο οποίο, σύμφωνα με τη νέα Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Εύη Λαμπίδη η απάντηση αναμένεται έως την Παρασκευή που θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετακινήσεις, οι αδειοδοτήσεις και θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις.

Από την έντυπη έκδοση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…