Home Πολιτισμός ΑΛΛΟΤΡΙΟΦΑΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ
Πολιτισμός - 15 Οκτωβρίου, 2014

ΑΛΛΟΤΡΙΟΦΑΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ

 Αφορμή για το σημερινό θέμα μας είναι ένα συχνό “παράπονο” των ιδιοκτητών σκύλου ή γάτας: Γιατρέ το κατοικίδιό μου τρώει τοίχους, ρούχα, κόπρανα κλπ, τι συμβαίνει? Θα εξετάσουμε λοιπόν δύο δυσάρεστες διαταραχές της συμπεριφοράς του σκύλου και της γάτας:

1.Την αλλοτριοφαγία που αφορά την κατάποση αντικειμένων. Οι σκύλοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να τρώνε πέτρες ή παιχνίδια ενώ οι γάτες ρούχα, κορδέλες ή και άμμο από την αμμοδόχο τους.
2.Την κοπροφαγία που είναι η βρώση κοπράνων, των δικών τους ή και άλλων ζώων. Φυσιολογικό θεωρείται οι μητέρες να τρώνε τα κόπρανα των μικρών τους. Η κοπροφαγία είναι περισσότερο συχνή στους σκύλους παρά στις γάτες ενώ τα θηλυκά ζώα είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν αυτή τη συμπεριφορά.
Η κοπροφαγία είναι περισσότερο δυσάρεστη παρά βλαβερή για την υγεία του ζώου. Αντίθετα η κατάποση αντικειμένων είναι επικίνδυνη διότι μπορεί να προκαλέσει έμφραξη τη πεπτικής οδού. Σε αυτή  την περίπτωση το ξένο σώμα πρέπει επειγώντος να αφαιρεθεί με ενδοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση. Το ακριβές αίτιο αυτών των καταστάσεων δεν είναι γνωστό. Μερικά ζώα οδηγούνται στην πράξη αυτή λόγω πλήξης ή στρες ή κακής διατροφής. Κάποιοι σκύλοι μπορεί να τρώνε τα κοπρανά τους επειδή τιμωρήθηκαν στο παρελθόν καθώς αφόδευσαν σε απαγορευμένο χώρο, θεωρώντας έτσι ότι θα αποφύγουν την τιμωρία. Σπάνια ασθένειες, όπως αναιμία, εντερικά παράσιτα, γαστρενετρικές διαταραχές ή νοσήματα του ήπατος, μπορεί να προκαλέσουν τη βρώση αντικειμένων.
Η χορήγηση κάποιων φαρμάκων (πχ κορτιζόνης), μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της πείνας οδηγώντας σε αλλοτριοφαγίες. Η διερεύνηση κάποιου παθολογικού παράγοντα που πιθανόν εμπλέκεται στην κατάσταση αυτή απαιτεί εξετάσεις αίματος και κοπράνων ή και βιοψία εντέρου.
Αν αποκλείσουμε την ύπαρξη κάποιου παθολογικού παράγοντα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η απομάκρυνση των αντικειμένων – κοπράνων που το ζώο αρέσκεται να τρώει. Επίσης μπορείτε να ψεκάσετε τα αντικείμενα με σπρέυ που έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Αν υποπτεύεστε ότι το ζώο πάσχει από πλήξη και ανία προσπαθήστε να αυξήσετε το χρόνο άσκησής του. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλλαγή διατροφής μπορεί να σταματήσει την κοπροφαγία,
Πρόβλημα σημαίνει και λύση όταν φροντίζουμε την υγεία του κατοικιδίου μας!
 

ΚΛΕΟΝΙΚΗ  ΤΟΛΑ – ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΥ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ  ΑΠΘ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 14, ΑΜΦΙΣΣΑ
ΤΗΛ 6972 569646  ΚΑΙ 6944600013
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…