Αλλάζει η αγορά – Διστακτικοί έμποροι και πελάτες
Αλλάζει η αγορά
Διστακτικοί έμποροι και πελάτες
-Με προσφορές σε εμπορεύματα προηγούμενων ετών και λίγα φετινά για πολλά μαγαζιά της Φωκίδας.
-Ο κορονοϊός άλλαξε και τις συνήθειες μας, παρότι στη Φωκίδα κινούμαστε πιο άνετα, καθώς η περιοχή δεν είχε κρούσμα.
-Αμφιβολίες αν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συντηρηθούν χωρίς την προστασία της κεντρικής διοίκησης.
Αν και τα εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά επί τριμήνου περίπου και έχασαν την περίοδο του Πάσχα η οποία εισέφερε σημαντικά στους ετήσιους τζίρους τους και θα περίμενε όλοι οι καταναλωτές να σπεύσουν να καλύψουν ανάγκες τους, η επαναλειτουργία τους βρίσκει εμπόρους και καταναλωτές μουδιασμένους.
Διστακτικά κινείται η αγορά
Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κατά τις δυο πρώτες μέρες της λειτουργίας τους ήταν αρκετά χαμηλή και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα φόβο της επιδημίας και τα μέτρα προφύλαξης, αλλά κυρίως έχει να κάνει με τις μεγάλες οικονομικές απώλειες που είχε η συντριπτική πλειονότητα της αγοράς αυτό το διάστημα της «γυάλας».
Η απώλεια σημαντικού μέρους των εισοδημάτων στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αλλά και η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας επιδρούν αρνητικά ακόμη και στην ψυχολογία των κατοίκων. Ο τουρισμός που και στη Φωκίδα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου παραγόμενου τζίρου των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη στον «πάγο», χωρίς να ξέρουν αν θα ανοίξουν, αν θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό και με ποιες χώρες θα δουλέψουν.
Οι δυο πρώτες μέρες πάντως βρήκαν πολλά μαγαζιά να μην έχουν προλάβει να προμηθευτούν καινούργιο εμπόρευμα ή και να έχουν δεχτεί τις παραγγελίες τους με το σταγονόμετρο. Οι προσφορές σε περσινά εμπορεύματα κυριάρχησαν σε αρκετά καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες τους να φοβούνται να προμηθευτούν τις ποσότητες που έπαιρναν άλλες χρονιές.
Θα χρειαστούν υποστήριξη κεντρικά και τοπικά
Μέρος του εμπορικού κόσμου θεωρεί ότι ίσως να μην ήταν ακόμη σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να κρατήσουν τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους.
Το επόμενο διάστημα και κυρίως μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα είναι ένα κρίσιμο και χρήσιμο crash test που θα δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές της τοπικής μας οικονομίας. Όλος ο εμπορικός κόσμος συμφωνεί ότι θα πρέπει να περιοριστούν και να μηδενιστούν οι διαρροές καταναλωτών σε άλλες αγορές και έχουν δίκιο. Τούτη την κρίσιμη ώρα δεν έχουμε το δικαίωμα να μη στηρίξουμε το φίλο, το γείτονα, τον άνθρωπο που βλέπουμε κάθε μέρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε απρόσωπες επιχειρήσεις μέσω internet, πολυεθνικές και αγορές άλλων πόλεων, τακτική που έχει μεγάλες συνέπειες εντέλει στην αλυσίδα της τοπικής οικονομίας.
Πέρα όμως από τη δική μας συμπεριφορά ως καταναλωτές και την κρατική υποστήριξη που πρέπει να συνεχιστεί για ένα διάστημα ακόμη, θα πρέπει και οι αυτοδιοικητικοί φορείς να συμβάλλουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην επιβίωση των τοπικών επιχειρήσεων. Από την επιλογή ντόπιων προμηθευτών, μέχρι και τη μείωση τελών, όπως και τη μακροχρόνια αποπληρωμή χρεών, κάθε δυνατή διευκόλυνση είναι χρήσιμη και αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για πολλές μικρές επιχειρήσεις.
«Άνοιξε» το 33% της αγοράς
Συνολικά στα δυο στάδια επανεκκίνησης, δηλαδή αυτό της 4ης Μαΐου έως και σήμερα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλλει η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.
Επίσης, έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.
Συγκεκριμένα επανεκκινούν από σήμερα οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο: εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι επιχειρήσεις: ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).
Οι κανόνες
Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου οι όροι που έχει θέσει η κυβέρνηση προβλέπουν: για επιχειρήσεις έως 20τμ: τέσσερα άτομα, από 20-100 τ.μ: τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά 10τμ και άνω των 100τμ: δώδεκα άτομα + ένα άτομο ανά 15τμ.
Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10τμ ανά όροφο. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…