Με σκληρή δουλειά το οικονομικό συμμάζεμα
ΩτΦ: Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Δημοτικής σας Αρχής έχει συντελεστεί στα οικονομικά του δήμου, όπου το συμμάζεμα που γίνεται μοιάζει με «μικρό θαύμα». Ωστόσο, παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στους ισολογισμούς προηγούμενων ετών, όπου περίπου φέρνετε ένα το χρόνο και η ταχύτητα αυτή μας παραπέμπει ότι μέχρι το 2019 που παραδίδετε δεν θα έχετε προλάβει να φτάσετε στον ισολογισμό του 2018 που είναι και ο στόχος σας η ομαλή πορεία. Που εντοπίζονται οι δυσκολίες για αυτή την εκκρεμότητα;
Θ.Π.: Η δυσκολία έγκειται στο ότι απαιτείται μια «δουλειά μυρμηγκιού» για να ανταποκριθείς στια απαιτήσεις των λογιστικών προτύπων και η δυσκολία αυτή μεγαλώνει, όσο απομακρύνονται τα χρόνια. Όντας αναγκασμένοι να φέρουμε εμείς και να εγκρίνουμε τους απολογισμούς των ετών 2011 και 2012, χρειάστηκε να ξεκινήσουμε ουσιαστικά εκ του μηδενός τον έλεγχο στον «καλλικρατικό» Δήμο Δελφών. Η εμπειρία αυτή είμαι βέβαιος ότι θα μας επιτρέψει πλέον να επιταχύνουμε, ώστε να καλύψουμε στο εξής τον χαμένο χρόνο. Άλλωστε αυτό το έχω ήδη θέσει με έμφαση ως κεντρικό μας στόχο στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, που κατά κοινή ομολογία πραγματοποιεί εξαιρετική δουλειά.
Να επισημάνω όμως ότι το αναφερόμενο ως «οικονομικό θαύμα» στο Δήμο Δελφών δεν έχει μεταφυσική προέλευση, αλλά προέρχεται από το συνδυασμό σκληρής δουλειάς και ασυνήθιστων μέχρι σήμερα δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, που λήφθηκαν από τη δημοτική μας αρχή. Σύντομα θα ενημερώσουμε αναλυτικά τους συμπολίτες μας.
ΩτΦ: Πρώην φίλοι, ομοϊδεάτες και συνοδοιπόροι σας, σας κατηγορούν ότι «όποιος δεν κάνει τίποτε, έχει λεφτά», αποδίδοντας το οικονομικό συμμάζεμα στην έλλειψη έργων. Είναι γεγονός ότι στον τομέα των έργων παρουσιάζετε πολύ μεγάλη υστέρηση. Αυτό δε σας προβληματίζει; Ρωτώ γιατί βλέπω ότι δεν προωθείτε αλλαγές.
Θ.Π.: Δεν έχετε δίκιο στη διαπίστωσή σας για τα έργα. Εμείς ως δημοτική αρχή αναλάβαμε ακριβώς στην ολοκλήρωση του προηγούμενου Ε.Σ.Π.Α., άρα δεν είχαμε τη δυνατότητα να εντάξουμε νέα έργα. Λόγω των μεγάλων υπερδεσμεύσεων, αλλά και κεντρικών αδυναμιών του κράτους, χάθηκαν και στο Δήμο μας (όπως και στους περισσότερους Δήμους της χώρας) κάποια έργα που δεν είχαν τον απαιτούμενο βαθμό ωριμότητας για διάφορους λόγους.
Το ίδιο άλλωστε συνέβη σε όλες τις μεταβάσεις από το ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο άλλο. Θυμηθείτε τη μετάβαση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. στο Ε.Σ.Π.Α. και πόσα έργα είχαν δήθεν ενταχθεί τότε, που στη συνέχεια απεντάχθηκαν. Θυμηθείτε ακόμη έργα που δήθεν είχαν ενταχθεί σε προγράμματα του Ο.Σ.Κ. ή του «ΘΗΣΕΑ» κ.λπ. και ποια ήταν η τύχη τους…
Εμείς αντίθετα καταφέραμε να κρατήσουμε και να «σώσουμε» τα πιο κομβικά μας έργα, που κινδύνευσαν πολλές φορές. Δεν είναι τυχαίο λ.χ. ότι μόνο εμείς σε όλη την χώρα εκτελούμε με δημόσια χρηματοδότηση έργο Χ.Υ.Τ.Υ., ένα έργο που πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να συμβασιοποιηθεί και σήμερα να υλοποιείται. Σας προκαλώ να κάνετε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ γι’ αυτό το έργο προκειμένου να διαπιστώσετε την καθοριστικη συμβολή της παρούσας δημοτικής αρχής σ’ αυτό το έργο (σε συνέχεια ασφαλώς μιας προσπάθειας 7-8 χρόνων από τους προκατόχους μας), την οποία όμως κάποιοι ισοπεδωτικά αμφισβητούν…
Θα μπορούσα να σας αναφέρω αρκετά ακόμη έργα που κυριολεκτικά «σώσαμε» με επεισοδιακούς τρόπους (οικία Πανουργιά, αποχέτευση Κίρρας, αναπλάσεις Παρνασσού κλπ), αλλά γι’ αυτά ας επιφυλαχτούμε…
Το βασικότερο είναι ότι παρακολουθούμε και συμμετέχουμε εντατικά στα περισσότερα νέα προγράμματα και ετοιμαζόμαστε για την υποβολή μιας σειράς προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση, με ολοκληρωμένη λογική και σε άριστη συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές και την Περιφέρειά μας.
Ας μην βιάζεται κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Μέσα στη θητεία μας θα αποδειχτούν πολλά πράγματα.
ΩτΦ: Εξ αιτίας άρθρου σας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κατηγορηθήκατε έντονα ακόμη και από συγκεκριμένες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως τη Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί επιλέξατε να «τα βάλετε» με τους εργαζόμενους του δήμου, με τους οποίους συνήθως οι Δήμαρχοι θέλουν να τα έχουν καλά;
Θ.Π.: Στο άρθρο της «Καθημερινής» αποφάσισα να γράψω μερικές βασικές αλήθειες και μερικές πολύ απλές προτάσεις για τη χώρα μας, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τον πολίτη (νέους φόρους, περικοπές μισθών - συντάξεων κλπ, δηλαδή τις εύκολες λύσεις που έχουμε μέχρι σήμερα επιλέξει). Κατ’ ουσίαν ζήτησα περισσότερη δουλειά από όλους. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί κανενός είδους επίθεση στους εργαζομένους, αλλά εθνική ανάγκη. Όσο η κρίση θα βαθαίνει και όσο πιο πολύ θα εγκλωβιζόμαστε στο φαύλο κύκλο παρακμής, τόσο περισσότερο θα δικαιώνονται τολμηρές προτάσεις, όπως αυτές που διατύπωσα και στις οποίες επιμένω.
ΩτΦ: Ζητήσατε, με σοβαρή καθυστέρηση, αντισταθμιστικά και για το δήμο Δελφών από την ΕΥΔΑΠ. Επειδή η κίνησή σας παρεξηγήθηκε από τους συναδέλφους σας στη Δωρίδα, μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς ζητάτε;
Θ.Π.: Δεν έχετε καθόλου δίκιο στην άποψή σας ότι εμείς καθυστερήσαμε. Αντιθέτως είμαστε οι πρώτοι που κινηθήκαμε. Ήδη από το Δεκέμβριο του 2011 ως πρόεδρος τότε του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκα και έγινε αποδεκτό το πλαίσιο των διεκδικήσεων του Δήμου μας απέναντι στην Ε.ΥΔ.Α.Π. και το Ελληνικό Δημόσιο. Από την πρώτη μου αυτή θητεία, ακολουθώντας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας την προσπάθεια του τότε Δημάρχου, κ. Φουσέκη, συμμετείχα σε σημαντικές πολιτικές συναντήσεις και διεργασίες για το θέμα αυτό.
Αλλά και από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή, το θέμα αυτό ήταν το πρώτο που θέσαμε προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση. Έχω στείλει σημαντικά έγγραφα κι έχω συναντηθεί επανειλημμένα με τους προέδρους τόσο της Ε.ΥΔ.Α.Π. Παγίων, όσο και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., αλλά και με υπουργούς, γενικούς γραμματείς υπουργείων κλπ, ενώ έχουμε εγγράφως προτείνει συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Δε συμφωνώ επίσης μαζί σας ότι η κίνησή μας παρεξηγήθηκε στη Δωρίδα. Πώς μπορεί να παρεξηγεί κάποιος το δίκαιο αγώνα που δίνει ο γείτονας του, όταν μάλιστα με κάθε τρόπο αυτός υπερθεματίζει και για τη δική του προσπάθεια; Άλλωστε προσωπικά είμαι σε ανοιχτή γραμμή με το Δήμαρχο Δωρίδας και φίλο Γιώργο Καπεντζώνη, με τον οποίο συζητάμε συνεχώς το συγκεκριμένο θέμα (όπως και πολλά άλλα κοινού ενδιαφέροντος) και ουδόλως διαπίστωσα να ισχύει κάτι τέτοιο.
Ουδέποτε προσέβαλα ή προκάλεσα τον κ. Κωστοπαναγιώτου
ΩτΦ: Άφησα για το τέλος την πιο σοβαρή κατ’ εμέ ερώτηση αυτής της ενότητας. Η σχέση σας με το Βουλευτή προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο δήμο. Με το χέρι στην καρδιά θέλω να μου πείτε αφενός τι πιστεύετε ότι τον ενόχλησε τόσο πολύ από την πλευρά σας και αφετέρου, γιατί δεν έχετε ζητήσει την παρέμβαση των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μια που ο γραμματέας της ΝΕ είναι προϊστάμενος του δήμου και με τον οποίο από όσο γνωρίζω έχετε άριστη σχέση, αλλά και μέλος της ΝΕ είναι ειδικός σας σύμβουλος;
Θ.Π.: Είναι εντελώς άδικος ο τρόπος που κάποιοι ομιλούν περί «κόντρας», «κακών σχέσεων» κλπ. Ουδέποτε προσέβαλα ή προκάλεσα τον κ. Κωστοπαναγιώτου. Αντίθετα από την πρώτη στιγμή του απευθύνθηκα με το μέγιστο σεβασμό και ζήτησα με πολλούς τρόπους τη συνεργασία του. Στις πολιτικές αυτές θέσεις υπάρχουν θεσμικές υποχρεώσεις και η σημαντικότερη για εμένα είναι η υποχρέωση για συνεργασία.
Πάντα ήλπιζα σε μια στενότατη συνεργασία με το βουλευτή του Νομού μας. Να καθόμαστε ανά τακτά διαστήματα σ’ ένα γραφείο, να αναλύουμε τα προβλήματά μας, να θέτουμε προτεραιότητες, να οργανώνουμε κοινές καθόδους σε Υπουργεία και Οργανισμούς κλπ. Περίπου όπως ενεργούμε με την πλευρά της Περιφέρειας. Με το νυν βουλευτή Φωκίδας αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό με δική του αποκλειστικά ευθύνη και αυτό είναι δυστυχώς πολύ επιζήμιο για τον τόπο. Εγώ εξακολουθώ να απευθύνω ειλικρινή έκκληση συνεργασίας. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι απλό, έστω και μετά από σχεδόν δυο χρόνια. Μια συνάντηση εργασίας, σε όποιον χώρο επιθυμεί ο βουλευτής, προκειμένου μαζί με τα στελέχη μας να του θέσουμε τα βασικά ζητήματα του Δήμου Δελφών και να του ζητήσουμε συγκεκριμένες βοήθειες.
Δε χρειάζεται συνεπώς να βάλω κανένα «χέρι στην καρδιά», διότι τίποτα προσωπικό δε χωρίζει (ούτε θα μπορούσε άλλωστε να χωρίζει…) έμενα από τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου, παρά μόνο η εσφαλμένη πολιτική προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο υπήρξαν ο καταλύτης για μια σειρά θετικών εξελίξεων
ΩτΦ: Οι μονοεδρικές περιοχές, συνήθως είναι πιο ωφελημένες καθώς αναπτύσσουν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας. Με τη Φωκίδα δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό από τότε που έχασε τη δεύτερη έδρα της. Γιατί;
Θ.Π.: Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Πάντως δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί απέναντι στα πρόσωπα που κατέλαβαν τη θέση του βουλευτή στη μονοεδρική Φωκίδα. Επειδή για λόγους αρχής δεν επιτρέπω στον εαυτό μου δημόσια ανάμειξη στα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή, δε θα προχωρήσω σε περαιτέρω ανάλυση.
ΩτΦ: Πρωτοστατήσατε σε κινητοποιήσεις για τη στελέχωση του νοσοκομείου, όμως παρότι δεν άνοιξε η παθολογική κλινική και δεν προβλέπεται να ανοίξει, η αγωνιστική σας προσπάθεια καταλάγιασε. Που οφείλεται αυτό;
Θ.Π.: Πιστεύουμε ότι οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο υπήρξαν ο καταλύτης για μια σειρά θετικών εξελίξεων που έχουν συμβεί έκτοτε. Ασφαλώς δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι, αλλά πάντως η τάση βελτίωσης υπάρχει.
Αναμένουμε άλλωστε να δούμε προσεχώς μερικά θετικά ακόμη, που έχουν εξαγγελθεί από επίσημα χείλη.
Γενικά πιστεύουμε ότι οφείλουμε να δίνουμε αγώνες για τα σημαντικά τοπικά ζητήματα, χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά.
Οι αγώνες, όταν είναι ειλικρινείς, δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Αναδεικνύουν τα σημαντικά ζητήματα και κινητοποιούν δυνάμεις επίλυσής τους.
Επίσης οι αγώνες δεν πρέπει να παίρνουν το χαρακτήρα «επαναστατικής γυμναστικής». Οι κινητοποιήσεις για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Όταν πρέπει να επιλεγούν πιο συντηρητικά μέσα, επιλέγουμε αυτά κι όταν απαιτούνται ριζοσπαστικά μέτρα, τότε επιλέγουμε τέτοια. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγεται η σωστή ώρα και τα σωστά μέσα για κάθε διεκδίκηση. Μην αμφιβάλλετε ότι, καθώς άλλωστε αποδεικνύουμε συνεχώς, η αγωνιστική μας διάθεση είναι πάντα ζωηρή, όπως εξίσου ζωηρή είναι η θέλησή μας για κάθε πολιτική υποβοήθηση που μπορούμε να προσφέρουμε (με διάλογο, επιχειρήματα, τεκμηρίωση κλπ) για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.
ΩτΦ: Πολλά χρόνια πριν γίνετε Δήμαρχος σε ένα κείμενό σας προς την εφημερίδα μας είχατε ισχυριστεί –και όχι αδίκως- ότι το ΤΕΙ είναι η σημαντικότερη επένδυση που έγινε στην περιοχή μας. Το νέο τμήμα όμως δεν έχει ούτε έναν μόνιμο καθηγητή. Δεν πρέπει να διεκδικήσουμε τη στελέχωσή του;
Θ.Π.: Ασφαλώς πρέπει να τη διεκδικήσουμε και τη διεκδικούμε. Στο θέμα αυτό είναι μονίμως στραμμένη η ματιά μας και ενεργούμε συνεχώς (κυρίως αθόρυβα), όχι μόνο για αποτροπή κακών εξελίξεων, αλλά και με δημιουργικές προτάσεις.
ΩτΦ: Τις προάλλες είπατε ότι όλα δείχνουν εκλογές. Τι σας κάνει να το πιστεύετε και σε για ποιά ζητήματα θα ζητήσετε από τους υποψήφιους να δεσμευτούν;
Θ.Π.: Δε θυμάμαι τέτοια δημόσια δήλωσή μου. Εν πάση περιπτώσει, τα μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν είναι πολλά. Οι υποψήφιοι οφείλουν να δεσμευτούν υποχρεωτικά τουλάχιστον για τα θέματα της δημόσιας υγείας (ένα Νοσοκομείο που θα λειτουργεί ικανοποιητικά, καθώς και οι λοιπές δομές του Νομού μας).
Για μας κορυφαία ζητήματα, που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είναι ακόμη: α) η διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ε.ΥΔ.Α.Π. με τρόπο ωφέλιμο, β) η ολοκλήρωση του έργου της άρδευσης του Ελαιώνα μας και γ) η δρομολόγηση του έργου (ή έστω τμημάτων του έργου) της εθνικής οδού Θερμοπυλών - Αντιρρίου (για την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί δυστυχώς ακόμη το μελετητικό της κομμάτι, λόγω έλλειψης του απαιτουμένου ενδιαφέροντος, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που εμείς έχουμε κάνει σχετικά).
Ας περιοριστώ σε αυτά (υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμη πολύ σημαντικά θέματα), διότι δεν είναι εποχή για μαξιμαλισμούς.