Τέλος ασκεί κριτική στην Ελλάδα για τη στάση της στην κρίση τονίζοντας ότι θα έπρεπε να εκφράζει τα συμφέροντα των ομογενών μας και όχι τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων δυνάμεων, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ
Ω.τ.Φ.: Κανείς δεν μιλά επίσημα για Ρωσοουκρανικό πόλεμο αλλά η αλήθεια είναι ότι μαίνεται ένας από τους πιο άγριους πολέμους στην περιοχή. ΓΙα αυτόν τον πόλεμο ορισμένοι πιστεουν ότι ξεκίνησε από τη στιγμή που οι ακροδεξιοί-ναζιστές ανέτρεψαν με τη βία τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άρχισαν οι διακρίσεις σε βάρος της ρωσικής κοινότητας. Άλλοι πάλι λένε ότι η υπεράσπιση της ρώσικης μειονότητας ήταν το άλλοθι για τη Ρωσία προκειμένου να εμποδίσει τη γείτονα χώρα να αρχίσει επαφές με τη Δύση με απώτερο σκοπό να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η δική σας άποψη ποια έιναι;
Αλέξανδρος Κυριακίδης: Ο όρος Ρωσοουκρανικός πόλεμος δεν είναι ακριβής. Πραγματι συνεχειζεται η ενοπλη αντιπαραθεση στην Ανατολικη Ουκρανια μεταξυ των δύο δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λούγκανσκ και της Κεντρικής Κυβερνώσης του Κιέβου. Η κυβέρνηση Κιέβου στηρίζεται από Ευρωπαϊκή Ένωση , ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και οι δύο δημοκρατίες DNR και LNR από τη Ρωσία.
Πολλά είναι τα αίτια αυτού του εμφύλιου πολέμου, τα βασικά είναι όπως είπατε η ανατροπή εκλεγμένου πρόεδρου και διακρίσεις εις βάρος των ρωσόφιλων κατοίκων των δύο επαρχείων και πεισματική άρνηση διαλόγου της Κυβέρνησης του Κίεβου για την μελλοντική διοικητική δομή της χώρας. Ακόμα και στις 2 συναντήσεις για την επίτευξη της ανακωχής στο Μινσκ της Λευκορωσίας με Ουκρανία, Ρωσία , ΗΠΑ και ΕΕ δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 2 δημοκρατιών αυτών. Όσο αφορά το άλλο σκέλος, κάνεις δεν μπορεί να εμποδίσει μια ανεξάρτητη χωρά , όπως Ουκρανία σε προκειμένη περίπτωση, να επιδιώκει επαφές και ένταξη σε κάποιους θεσμούς. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται με σωστή και δημοκρατική διαδικασία , υπολογίζοντας και ρυθμίζοντας τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής. Σας θυμίζω ότι και η χωρά μας μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κατά επέκταση στην ΕΕ λόγο κάποιων σημαντικών διαφορών, που δεν έχουν λυθεί εδώ και καιρό και δεν ενδίδει στην πίεση των ισχυρών χωρών . Φανταστείτε τώρα την «πρώην» και ίσως και νυν υπερδύναμη , την Ρωσία σε αυτή τη θέση. Όσο αφορά το ρόλο της ΕΕ σε αυτή τη κατάσταση: δυστυχώς η Ευρώπη για άλλη μια φορά είναι η μαριονέττα της εξωτερικής πολιτικής και των γεωπολιτικών συμφερόντων της ΗΠΑ, αν και τώρα ίσως υπάρχει κάποια διαφοροποίηση της στάσης της Ελλάδας και κάποιων άλλων χωρών σε αυτό το ζήτημα .
Ω.τΦ. : -Την Κριμαία, που τώρα ενσωματώθηκε στη Ρωσία, την χάρισε στην Ουκρανία ο τότε Γ.Γ. του ΚΚΣΕ , Ρώσος στην καταγωγής αλλά γαλουχημένος κομματικά στην Ουκρανία, Νικήτα Χρουτσώφ ως δείγμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού των λαών. Αλήθεια, πως ήταν οι σχέσεις των δύο λαών επί ΕΣΣΔ; Και ακόμη θα ήθελα να ξέρω αν είναι η πρώτη φορά που οι δύο λαοί βρίσκονται σε σύγκρουση . Ρωτώ προσπαθώντας να κατανοήσω αν για τη σημερινή αντιπαράθεαση υπάρχει ιστορικό υπόβαθρο..
Α.Κ. : Όπως είπε ένας σοφός, για να κατανοείς το παρόν και να προβλέπεις το μέλλον, πρέπει παρά πολύ καλά να ξέρεις το παρελθόν. Όπως γνωρίζετε η ιστορία των Ρως, ξεκίνησε από τον Κίεβο στο 7-8 αιωνα μετα Χριστου. Το Κιεβο είναι κοιτιδα του Ρώσικου πολιτισμού, του Ρώσικου κράτους. Στο Κίεβο ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος βάφτισε το έθνος των Ρώσων στο Όνειρο, στον Ναό της Αγίας Σοφίας παντρεύτηκε την αδελφή του βυζαντινού αυτοκράτορα την Άννα ! Όπως αντιλαμβάνεστε , είναι δύο αδελφικοί λαοί, σχεδόν ίδιοι στην κουλτούρα , στην γλωσσά, στη θρησκεία με μικρές εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει ουσιαστικό υπόβαθρο για σύγκρουση. Μην ξεχνάμε ότι στην σημερινή Ουκρανία μένουν από 8 έως 12 εκατομμύρια Ρώσοι!
Είναι γνωστό ,ότι το 1654 , όταν η Ουκρανία τότε εδαφικά άνηκε στην Πολωνία και υπήρχε καταπίεση των ουκρανών από τους Πολωνούς , ο Μπογδαν Χμελνιτσκιι , ο κυβερνήτης τότε της Ουκρανίας, ζήτησε την ένωση της Ουκρανίας με την Ρωσική αυτοκρατορία για να γλυτώσει το έθνος από την κακομεταχείριση των Πολωνών.
Βεβαία, στη διαταραγμένη ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα , με τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την παραχώρηση της Ουκρανίας στους Γερμανούς από τους μπολσεβίκους ,με την συνθήκη του Brest –Litovsk το 1918 με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος και να γυρίσουν τα φίλια προς αυτούς στρατεύματα στις δυο ρωσικές πρωτεύουσες και να στηρίξουν την Οκτωβριανή Επανάσταση αλλά και η προσάρτηση της Δυτικής Ουκρανίας το 1939 με τη μυστική συμφωνία Molotov-Ribbentrop έπαιξαν αρνητικό ρόλο. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η συνθήκη του Brest –Litovsk έπαιξε κύριο ρόλο στην Μικρασιατική καταστροφή και στην σφαγή των Ποντίων. Υπάρχουν , βέβαια, και άλλα σημαντικά γεγονότα στην περιπλοκή ιστορία του 20 αιώνα, για τα οποία ο αναγνώστης πρέπει να ανατρέξει στα ιστορικά βιβλία.
Για την Κριμαία θα ήθελα να σας πω ότι μετά από την ΡωσσοΤουρκικό Πόλεμο 1787-1791 ανήκει στην Ρωσία. Από αρχαίους χρόνους υπήρξε έδαφος συγκρούσεων. Να αναφέρω 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης τι σημάνει η Κριμαία για τους Ρώσους! Στο Κριμαίο Πόλεμο 1853-1856 υπήρχε ηρωική υπεράσπιση της Σεβαστούπολης για 1,5 χρόνο με 127.000 νεκρούς ρώσους στρατιώτες. Στο δευτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε 2η ηρωική υπεράσπιση της Σεβαστούπολης για 11 ! μήνες από τους Γερμανούς με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς! Στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1954 η Κριμαία ανήκε διοικητικά στην Ρωσική Σοσιαλιστική Δημοκρατία ενώ γεωγραφικά ήταν στα νότα της Ουκρανίας και οι κάτοικοι της Κριμαίας δυσκολευότανε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Γιαυτο το λόγο τότε ο Χρουτσωφ την μετέφερε διοικητικά στην Ουκράνια, διότι κάνεις τότε , το 1954, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Το δε 1991 , όταν έγινε η διάλυση του ενιαίου κράτους , η Ρωσική Ηγεσία υπό τον Μπ. Γέλτσιν δεν έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Κριμαίας, αν και όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα η Ουκρανική ηγεσία με φόβο το περίμενε! Έτσι φτάσαμε στο 2014, όταν μετά από πραξικοπηματική ανατροπή του εκλεγμένου πρόεδρου και όλων των γνωστών καταδικαστέων γεγονότων εις βάρος των ρωσόφιλων κάτοικων στην υπόλοιπη Ουκρανία η Κριμαία , που ο ρωσικός πληθυσμός φτάνει στα 75-80% αποφάσισε να κάνε δημοψήφισμα για το μέλλον της και αποφάσισε ανεξαρτησία από την Ουκρανία και ζήτησε προσάρτηση στην Ρωσία.
Ω.τ.Φ. : Καθημερινά οι νεκροί και από τις δύο πλευρές είναι δεκάδες και η σύγκρουση δεν λέει να καταλαγιάσει. Θεωρείτε ότι οι Ρώσοι της Ουκρανίας θα το τραβήξουν έως ότου αποσχιστούν ή ενδεχομένως θα τους είναι αρκετή μια χαλαρή συνομοσπονδία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών;;
Α.Κ. : , θα έλεγα ότι ,με τα τωρινά δεδομένα, η πιο βιώσιμη λύση είναι η ομοσπονδία με διευρυμένη αυτονομία κάποιον περιοχών με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και στα ανθρωπινά δικαιώματα , στα πρότυπα της Γερμανίας,.
Ω.τ.Φ. : Και στη Ρωσία και στην Ουκρανία κατοικούν Έλληνες στην καταγωγή ( είτε Πόντιοι είτε ελλαδίτες στην καταγωγή πολιτικοί πρόσφυγες).Καταρχάς πόσοι είναι οι συμπατριώτες μας σε κάθε περιοχή και κατά δεύτερο ποιά στάση έχουν κρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο;;
Α.Κ. : Όσο αφορά τους ομογενείς , στην Ουκρανία συμφώνα με απογραφή του 2001 και στοιχειά του 2002 μένουν 91.000 Έλληνες, 77.000 μένουν στη Δημοκρατία του Ντονέτσκ και από αυτούς 22.000 μένουν στην Μαριούπολη, που αναμένονται σφοδρές συγκρούσεις , 3.000 μένουν στην Κριμαία ,2.000 στην Οδησσό και άλλοι 9.000 σε αλλά μέρη της Ουκρανίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στα εδάφη που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Γιαυτο, πιστεύω, ότι η θέση της Ελλάδας απέναντι σε αυτή την εμφύλια σύγκρουση πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των ομογενών και όχι γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων!
Φ.Μ.