Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας συζητήθηκε το έργο της παραλίας Τολοφώνος «Δίχτυ προστασίας» στο έργο


Ημερομηνία δημοσίευσης:22/05/2020

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας συζητήθηκε το έργο της παραλίας Τολοφώνος

«Δίχτυ προστασίας» στο έργο

-Μόνος και εκτεθειμένος έμεινε ο πρόεδρος κ.Γ.Γκίκας να μιλάει για «κλοπή υλικού», καθώς ο κ. Πολίτης παρουσίασε στοιχεία ότι είχε γνώση των εγγράφων και εντούτοις προχώρησε σε μηνύσεις.

-Συγκλονιστικός ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του. Ζήτησε συγγνώμη από τα στελέχη της περιφέρειας, που «ενώ τους παρακαλούσαμε από το 1995 για το έργο, τους σύραμε με περιπολικά», όπως είπε.

 

 

Τις καταγγελίες του προέδρου της Τολοφώνος κ. Γιώργου Γκίκα συνέτριψε με έγγραφα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Πολίτης, αποδεικνύοντας ότι οι αδειοδοτήσεις υπάρχουν και για τα δυο σημεία αμμοληψίας.

Μόλις ο κ. Πολίτης ανέφερε το αριθμό πρωτοκόλλου με τον οποίο η περιφέρεια διαβίβασε όλα τα έγγραφα του έργου στον κ. Γκίκα και τους αριθμούς των αδειοδοτήσεων, αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή και οι λίγοι υποστηρικτές του κ. Γκίκα, ισχυριζόμενοι ότι αν είχαν τα έγγραφα δεν θα είχε φτάσει εδώ το θέμα. Ωστόσο, το έργο είναι της περιφέρειας, αλλά δεν είχαν κληθεί στελέχη της να ενημερώσουν το Σώμα.

Σε μια συγκλονιστική ομιλία ο Δήμαρχος κ. Καπεντζώνης εξήγησε ότι για το έργο αυτό η περιοχή παρακαλούσε από το 1995 και σήμερα έφτασε σε σημείο να σέρνει τα διοικητικά στελέχη της περιφέρειας με περιπολικά στα αστυνομικά τμήματα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο δεν σταματά και τόνισε τη σημασία του για την τοπική κοινωνία.

Μετά τις τοποθετήσεις των κ. Πολίτη και Καπεντζώνη αναδιπλώθηκαν οι υποστηρικτές του προέδρου της κοινότητας, ο οποίος απέμεινε μόνος του να υποστηρίζει ότι η αμμοληψίες είναι παράνομες και να μιλάει για κλοπή του υλικού.

 

Για απόκρυψη εγγράφων κατήγγειλε την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ο κ.Γκίκας

 

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης άνοιξε τη συζήτηση ζητώντας να τεθεί το ερώτημα για το έργο της παραλίας, ωστόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε να τεθεί προ ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο η πρόεδρος κ.Πένυ Σπυροπούλου εξήγησε ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο και μπορεί να συζητηθεί μόνο στα πλαίσια της ενημέρωσης.

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ.Τάσος Φλώρος, εξήγησε ότι το θέμα αφορά την καταγγελία που έχει κάνει ο κ. Γκίκας, ενώ τόνισε ότι όλοι επιθυμούν την εκτέλεση αυτού του έργου.  «Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γκίκας υπέβαλε ενυπόγραφη καταγγελία σχετικά με τη νομιμότητα της αμμοληψίας. Στόχευε να πληροφορηθεί αν είναι νόμιμο και διαθέτει τις αδειοδοτήσεις για τη λήψη υλικού από το χείμαρρο, όπως και αν πρόκειται να αποδοθούν τα χρήματα που οφείλονται και να προστατευτεί το περιβάλλον. Στα έγγραφα του προέδρου δεν αντέδρασε ο Δήμαρχος και η δημοτική Αρχή. Δεν κάθισαν να το συζητήσουν», είπε.

 

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τολοφώνος κ. Γιώργος Γκίκας δήλωσε ρητά ότι τάσσεται υπέρ του έργου, αρκεί να εκτελείται νομίμως, σύμφωνα με τους όρους προκήρυξής του, όπως διευκρίνισε. «Πρόκειται για χιλιάδες τόνους αμμοληψίας. Μίλησε για το ιστορικό των δυο καταγγελιών που έχει κάνει και υποστήριξε ότι με τη δεύτερη καταγγελία που έκανε στην Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας ξαφνικά σταμάτησε η αμμοληψία. Υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν του δίνουν τα έγγραφα επικαλούμενος την υπάλληλο του δήμου κ. Θεοδώρα Δούκα η οποία δήλωσε αναρμόδια να του δώσει έγγραφα.

Επίσης υποστήριξε ότι έχει λάβει έγγραφο «εξεπείγον», όπως το χαρακτήρισε, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συγκεκριμένα από το τμήμα Οικονομικού Φθιώτιδας, το οποίο ζητεί να από την τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ να αποστείλει τις απόψεις της εντός πέντε ημερών για τα καταγγελλόμενα και για το φάκελο του έργου, αλλά και να ενημερώσει τον καταγγέλλοντα. «Φωνή βοώντος επί ερήμω. Απόκρυψη εγγράφου», είπε καταλογίζοντας σοβαρό παράπτωμα στη τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας.  Ζήτησε από το Δήμαρχο να τον ενημερώσει εγγράφως αν υπάρχει άδεια αμμοληψίας, αν υπάρχει επικυρωμένη μελέτη από τις αρμόδιες αρχές, αν δίνεται άδεια για τη λήψη του συγκεκριμένου υλικού, αν λαμβάνει η κοινότητα αντισταθμιστικά από τη λήψη, ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο χείμαρρο, ποιος καρπώνεται χιλιάδες κυβικά υλικού μέχρι τώρα και ποιες ενέργειες κάνετε για την κλοπή υλικού.

Επίσης αναφέρθηκε σε «αργυρώνητες φυλλάδες που ισχυρίζονται ότι πριν φτάσουν στην κάλπη οι πολίτες πρέπει να εκπαιδεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Θάνος Ασημάκης τόνισε ότι καλό θα ήταν να έχουν όλοι οι σύμβουλοι τα έγγραφα του έργου για να ξέρουν τι γίνεται.

 

«Η θάλασσα παίρνει το υλικό»

 

Ο κ. Γιάννης Λάιος ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική μελέτη για να ελεγχθεί αν ο εργολάβος κάνει καλά τη δουλειά του. Υποστήριξε ότι ήδη η θάλασσα έχει πάρει μέρος του υλικού που έριξε ο εργολάβος. «Αυτό μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του έργου αυτού. Ελπίζω να μη χρειαστεί σε δυο χρόνια να κάνουμε ξανά το έργο», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να πεταχτούν τα 800.000 ε για ένα - δυο χρόνια.

 

Ο κ. Δήμος Ταράτσας είπε ότι «αν είχαν γίνει αλλιώς οι διαδικασίες κάποια πράγματα θα είχαν αποφευχθεί. Το κείμενο της μελέτης είναι πολύ αναλυτικό. Δεν μιλάει για αγορά του υλικού, η μόνη δαπάνη είναι για το χώρο απόθεσης του υλικού. Δεν υπάρχει δαπάνη προμήθειας», τόνισε.

 

Ο κ. Χρήστος Γκίκας, Δημοτικός Σύμβουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, τον αρχικό ανάδοχο και τις εκπτώσεις. «Ο ένας ανάδοχος είχε δώσει 62% και ο άλλος έδωσε 42%», τόνισε και αναφερόταν σε λεπτομέρειες της μελέτης. Ζητήσαμε επανειλλημμένα τις μελέτες, αλλά δε μας τις έδωσαν ποτέ. Μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε να παίρνει και από αλλού υλικό. Έχει 160.000 ε στην τσέπη από την έκπτωση, αλλά και το κέρδος που δεν πληρώνει το υλικό. Ένα ευρώ να ζητούσαμε ανά κυβικό θα είχε μεγάλη ωφέλεια ο δήμος», είπε.

 

Ο κ. Γιώργος Γκίκας τόνισε ότι η προκήρυξη αναφέρει ότι δεν έχει ευθύνη η υπηρεσία για το υλικό.

 

«Έχει όλα τα έγγραφα από την Περιφέρεια»

 

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταύρος κ. Πολίτης, τόνισε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Τολοφώνας έχει απευθύνει έγγραφο και έχει λάβει απάντηση. «Δεν μπορεί να ακούγονται κουβέντες ότι δεν έχει λάβει απαντήσεις. Έχει απευθύνει αίτημα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Φωκίδας  η οποία του έχει διαβιβάσει με το υπ 198633/16-9-2019 τα έγγραφα όλα. Έκτοτε δεν ενόχλησε ποτέ την υπηρεσία και αυτό το έχω εγγράφως. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε από τον πρώτο εργολάβο η δωρεάν λήψη υλικού έγινε καταγγελία, όπου πήγε το Αστυνομικό Τμήμα και δεν διαπίστωσε το παραμικρό πρόβλημα, όπως και η Κτηματική υπηρεσία που είναι αρμόδια. Μίλησε για τις αυτοψίες που έγιναν χωρίς να εντοπιστεί πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε και στο δεύτερο σημείο αμμοληψίας που ορίστηκε τονίζοντας ότι όλη η περιοχή ήταν αδειοδοτημένη περιβαλλοντικά. Ο κ. Γκίκας είχε ενημερωθεί από εμένα για το δεύτερο σημείο αμμοληψίας, όπου μου εξέφρασε τη δυσπιστία του, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές άδειες και για το δεύτερο σημείο. Δεν μας κοινοποίησε τις καταγγελίες του. Εμείς λάβαμε γνώση αρχές Μαΐου. Ο κ. Φλώρος μέσα σε δυο μέρες κατήγγειλε στα κανάλια και παντού ότι δε συνεργαστήκαμε. Με ποιον να συνεργαστούμε με αυτόν που μας απέκρυψε την καταγγελία του;  Ανέφερε σειρά εγγράφων και σημείωσε ότι ο κ. Φλώρος ουδέποτε απευθύνθηκε στο δήμο για να ενημερωθεί, όπως έκαναν ο κ. Λάιος και ο κ. Ταράτσαας. Ο κ. Γκίκας με τις ενέργειές του έχει φροντίσει να απαντήσει ο κ. Εισαγγελέας και δεν είναι πρέπον να τον υποκαθιστούμε. Μόνο και μόνο για τους κατοίκους που πρέπει να ενημερωθούν και αν ησυχάσουν γιατί ανησυχούν για το έργο. Έγιναν όλοι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν εντοπίστηκε τίποτε. Εμπνεύστηκε ο συγκεκριμένος πρόεδρος θέμα αντισταθμιστικών για τη λήψη υλικού που πάει στο χωριό του και μάλιστα στη θάλασσα που είναι ο φυσικός προορισμός του. Θα μπορούσα να πω και περισσότερα, αλλά θα περιμένω την απάντηση της Εισαγγελίας και πιθανόν κάποιες απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες», τόνισε. Κατά την αναφορά του στις αδειοδοτήσεις, έδωσε τους αριθμούς πρωτοκόλλου και των δυο αδειών αμμοληψίας. Υποστήριξε ότι η πρώτη άδεια έχει αρ. πρ. 11218/24-2-2018 και η δεύτερη με αρ. 25731/7-4-20, μη αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης.

 

Ο κ. Δημήτρης Καραχάλιος σχολίασε ότι ο κ. Φλώρος μνημόνευσε την προηγούμενη και τη σημερινή περιφερειακή αρχή. «Ειδικά με την προηγούμενη έχει δίκιο γιατί μας βοήθησε πάρα πολύ, ενώ ανέφερε πολλά πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν για την υλοποίησή του», όπως σημείωσε. Εξέφρασε δε την απορία πως ο κ. Γκίκας επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο και τον κ. Πολίτη ότι δεν του δίνουν τα έγγραφα, ενώ δεν έχει απευθυνθεί αρμοδίως στην περιφέρεια που είναι ο κύριος του έργου. «Ο κ. Γκίκας κοινοποιεί παντού την επιστολή του, εκτός από την επιβλέπουσα αρχή που είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας», σημείωσε.

 

Ο κ. Ταράτσας τόνισε ότι η συζήτηση είναι περιττή, γιατί όλα όσα συζητούν αναλύονται στη μελέτη. «Δεν αναφέρει πουθενά προμήθεια για τις επιχώσεις στη θάλασσα. Το υλικό μεταφέρεται εντός της ίδιας κοινότητας και αποκαθίσταται μια ζημία η οποία έχει κοστίσει ζωές», είπε.

 

«Τους εκλιπαρούσαμε να κάνουν το έργο»

 

Πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο χαρακτήρισε το θέμα ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης. Τόνισε ότι είναι θέμα της Περιφέρειας. «Δεν έχουμε πρόβλημα να εκθέσουμε όλους τους προβληματισμούς, αλλά κυρίως αυτούς που μας αναλογούν», είπε. «Τελευταία στιγμή και για τόσο μείζον θέμα δεν θα μπορούσε να μπει ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όποιος ήθελε να το θέσει μπορούσε να το ζητήσει, να καλέσουμε εκπροσώπους της Περιφερειακής αρχής, εκπροσώπους της επιβλέπουσας υπηρεσίας και άλλα. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαντά γραπτώς στις ερωτήσεις, αλλά θα απαντά εντός του συμβουλίου. Δεν είναι δικό μας θέμα για να πάρουμε απόφαση. Σε ένα τέτοιο έργο ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα. Η περιφέρεια έκανε διάφανη και πεντακάθαρη διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες. Δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι το έργο είχε αδειοδοτικά κενά και δημοπρατήθηκε, γιατί αφενός δεν θα λάμβανε εγκρίσεις, αφετέρου θα την προσέβαλαν οι άλλοι εργολάβοι. Παρακολουθώντας ότι όντως κάποιο υλικό είχε όντως πρόβλημα συζητήσαμε να μπει πιο χοντρόκοκκο. Προσωπικά δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία της πρότασης, της μελέτης, του διαγωνισμού και της διαδικασίας.

Αυτό το έργο είναι η πρώτη πρόταση εν ενεργεία πρωθυπουργού και την έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995. Το 1998 η ακτομηχανική μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως βάση από την περιφέρεια. Όλοι βοήθησαν από τότε μέχρι τώρα για αυτό το έργο. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτού του έργου συνδυάστηκε με τον ταμιευτήρα στο Χάρμισκο. Πρέπει να ξεμπαζώσουμε τα φερτά υλικά για να θεμελιωθεί το φράγμα. Το έργο έχει περάσει από 140 κύματα. Όταν λήφθησαν οι αδειοδοτήσεις, χρειάστηκε να λάβουμε παραχώρηση για να μπούμε στη θάλασσα για να γίνει το έργο. Κινδυνεύαμε να φάμε μεγάλα πρόστιμα όπως είχε γίνει παλαιότερα με το δήμο Λοκρών. Ζητούμε άδεια για να γίνει πάνω στο έργο του δρόμου που είναι παράνομο. Τόσα χρόνια πασχίζουμε και εκλιπαρούμε να γίνει δε μπορούμε να εγείρουμε θέμα οικονομικό, ούτε και να τρέχουμε τους αναδόχους στο αυτόφωρο. Δεκαετίες το παλεύαμε. Δεν μπορεί η περιφερειακή αρχή και τα στελέχη της περιφέρειας να σέρνονται στο αυτόφωρο και με περιπολικά από εμάς για ένα έργο που τους παρακαλούσαμε τόσα χρόνια. Μας αδικεί ως περιοχή να δημιουργούμε τέτοιες εντυπώσεις. Έχετε θέματα να κάνετε αντιπολίτευση  μην παρασύρεστε με αυτό το έργο. Το παλεύαμε χρόνια και το θέλει ο κόσμος», είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι τη σειρά παίρνει το έργο του φράγματος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ότι είναι να απαντηθεί θα απαντηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ζήτησε συγγνώμη για όλους όσους ταλαιπωρούνται για το έργο αυτό.

 

Ο κ. Ασημάκης υποστήριξε ότι η κουβέντα έγινε χωρίς τις αρμόδιες υπηρεσίες. «εσείς έχετε τα έγγραφα, αλλά εμείς δεν έχουμε τίποτε. Θα γλιτώναμε πολύ χρόνο, αν είχαμε αντίγραφα.

 

Ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Γκίκας τόνισε ότι κανένας είναι κατά του έργου. «Ο Πρόεδρος σας ζητεί μια απάντηση αν το έργο έχει άδεια αμμοληψίας. Είναι κακό να μην απαντάται. Αν το κάνατε δεν θα φτάναμε εδώ. Πριν φτάσει στον Εισαγγελέα και την Αστυνομία έκανε πλήθος εγγράφων. Μας φτάνετε στα άκρα και προχωράμε. Ο διοικητής του Ευπαλίου μου είπε να έρθω να πάρω το Χ έγγραφο με συγκεκριμένο αριθμό πρωτοκόλλου. Έστειλα τον πρόεδρο. Πήγε στον κ. Πολίτη και του είπε ότι δε γνωρίζει. Πήγε στην κ. Δούκα και του έδωσε έγγραφο ότι δε μπορεί αν του το δώσει. Γιατί να φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Σήμερα συζητάμε όλοι για ένα έργο που το θέλουμε όλοι. Μέσα στο έργο είναι η τιμή αγοράς του υλικού. Ο προηγούμενος το εγκατέλειψε γιατί θεωρούσε μεγάλα τα κόστη», τόνισε.

 

«Ψεύδεται ο κ. Γκίκας, δε σταμάτησε το έργο»

 

Ο κ. Πολίτης τόνισε ότι ο κ. Γκίκας ψεύδεται και διευκρίνισε ότι το έργο δε σταμάτησε. Καταδίκασε τη λέξη κλοπή και τόνισε ότι για αυτές τις λέξεις μόνος αρμόδιος είναι ο Εισαγγελέας. Διευκρίνισε επίσης ότι το υλικό το παίρνει δωρεάν, όπως το έπαιρνε και ο πρώτος εργολάβος. Τόνισε ότι ο πρόεδρος Τολοφώνος λειτούργησε εν κρυπτώ και τον κάλεσε να φέρει ένα έγγραφο που έχει καταθέσει στο δήμο. Έχω γραπτή απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ότι ο κ. Γκίκας δεν κατέθεσε ούτε ένα έγγραφο στην ΠΕ.

 

Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ζημία 160.000 ε για την περιφέρεια, αλλά αυτή είναι η διαδικασία, όταν αποχωρεί ο πρώτος ανάδοχος προχωρεί ο κύριος του έργου στο επόμενο και η διαφορά στην έκπτωση είναι αποδεκτή από τις νόμιμες διαδικασίες. «Έτσι είναι τα έργα και οι διαγωνισμοί», κατέληξε.


 
Σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Γιάννης Φλέγγας τονίζει «Δίνονται πραγματικές μάχες»
“Μαζικός ξεσηκωμός ενάντια στο νόμο για τις συγκεντρώσεις»
Έργα Κωστοπαναγιώτου ο Χάρμισκος και ο περιφερειακός Άμφισσας


weather

ΓΚΑΛΟΠ

Ποιο από τα παρακάτω μέλη της Δημοτικής Αρχής Δ.Δελφών θεωρείτε πιο αποτελεσματικό;


         
         
 
 
Υλοποίηση με το ecs Econtent Systems